27 Mart 2009 Cuma

Yerel Seçimler Üzerine Notlar #3


  • Sol/sosyalist kesim bu seçim dönemine aslında ilginç bir başlangıçla giriş yapmıştı. Birçok farklı fraksiyon Biz Varız platformu altında seçime gireceklerini duyurmuş ve Dtp, Ödp, Sdp, Sp, Tkp, Emep, Dsip, Esp, Seh, Halkevleri gibi 24 örgüt bir seçim deklarasyonuna imza atmıştı. Bu 24 örgütün büyük kısmının birlikteliğine aşinaydık fakat Tkp ismi beni ve birçok arkadaşımı oldukça şaşırtmıştı. Çok geçmedi ki, Tkp platformdan ayrıldığını ve sadece bazı yerlerde platform adaylarına destek vereceğini, geri kalan yerlerde kendi adaylıklarını açıklayacağını duyurdu. Açıklama esnasında şaşkınlığımız yerini "ben demiştim"lere bırakmıştı bile! := )
  • Akabinde yeni Fatsa olur mu dediğimiz Hopa'dan ilginç haberler geldi. Hopa'da Ödp, seçim öncesi aday belirleme süreci oluşturduğu ve mevcut belediye başkanı Topaloğlu'nun bu süreci kaybettiği ve de bağımsız adaylık koyacağı haberi geldi. Orada da 5 yıl önceki umutlar yerini çoktan iç çekişmelere bırakmış. Yazık.
  • 22 temmuz seçimlerini hatırlayalım; o seçimde de Bin Umut adaylıkları mevzu bahisti ama partiler, adaylar ve hatta kitleler arasında ne uzlaşma sağlanabilmişti ne de iletişimler sağlıklıydı. Platforma kimi partiler iştirak etmiş, kimileri ise bölge bölge destek vermişti. Mesela Ödp, İstanbul 1. bölgede genel başkanını desteklerken 3. bölge için aday çıkarmıştı; Emep İzmir için genel başkanını aday göstertmişti ama bazı bölgelerde de kendi başına seçime girmişti; Dtp ise İstanbul 2. bölge için önce Baskın Oran'a destek vermiş, sonra desteğini geri çekip aynı bölgeden aday koymuş ve en sonunda da her iki adayı destekleme kararı almıştı ki her ikisi de seçilemedi. Ama bu olayların en vahimi Mersin'de gerçekleşmiş; BinUmut adayı Orhan Miroğlu seçimi 200-300 kadar oyla kaybederken aynı bölgede kendi adaylarıyla seçime giren Ödp 3000 civarında oy çıkarmıştı! Seçimlere 2 gün kala; eriyen kitlesi, sadece Kürt oylarına yaslanabilen yapısı, -bırakın çatıyı- aynı şemsiyenin altında dahi bir araya gelemeyen örgütleri ile sol, 22 temmuz'a benzer bir performans ile bu seçimden de hüsranla çıkacak gibi.
  • Beyoğlu'nda feministler bağımsız aday çıkardı. Ülfet Taylı. Seçilmesi çok olası gözükmüyor fakat seçimler tarihimizin ilk feminist hareketine şahit olmaktayız. Feminstlerin, Beyoğlu gibi her defasında tacizle, cinsel kimlik merkezli adli vakalarla anılan bir muhitten aday çıkarması çok yerinde olmuş.
  • Aynı şekilde Beyoğlu'nun bir mahallesinde travesti bir muhtar adayı var. Adaylığını koyduğu bölge, hem farklı cinsel tercihleri olan insanların yaşam alanı hem de homofobifiklerin! Bu bakımdan Lambda üyesi muhtar adayının girişimi bile önemli bir adım.
  • Okmeydanında da bir mahallede muhtar adaylığı için sol adaylar arasında ön seçim düzenlenmiş ve yaklaşık 2500 kişinin katılımı ve seçimi ile Yalçın Köse adaylığa getirilmiş. Alışık olmadığımız demokratik bir tablo! (http://okmeydanininsesi.blogspot.com/)
  • Maraş merkezli ironik helikopter kazası neticesinde burjuva siyaset erbablarına dur gelmesi ve pazar gününe kadar kafa sikmeyecek olmaları sevindirici. Seçim yasaklarını da katarsak bir kaç gün rahatız. Seçim için tahminlerime gelecek olursak; ki tek tahimin var, onun dışındaki sonuçlar beni çok şaşırtmaz. Histerik seçmenimizin, Sivas merkezli olmak üzere bozkırın yetiştiği coğrafyada seçimini "seçim şehadeti" esasına göre yapacağını öngörüyor ve Bbp'yi şimdiden tebrik ediyorum. Haydi rastgele! := )

3 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

Tkp'nin bu sol birlikten ayrılması tabi ki tasvip edilecek bir davranış değil. Lakin sürekli birbirleriyle didişen bu sol partilerin seçim dönemlerinde kader birliği yapması kirli bir politika ürünüdür.

Beyoğlunda ne yazık ki muhtarlık seçimleri kapıcı adaylar arasında geçecektir. Kapıcılara dair bir aşağılama anlaşılmasın ama Cihangir gibi bir bölgede bu kadar çok kapıcının aday olması enteresan.

Okmeydanı ise gerçekten bir seçim yapacak. Seçim çalışmalarında Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler ile Demokratik bir şekilde muhtar adayı çıkaranlar arasında gerginlikler yaşandı. Şimdiye kadar mahallelerindeki devrimci yapılara destek veren mahalle sakinleri bu desteği çekecek gibi.

Bitse de kurtulsak derim, yorumuma burada son veririm ...

marmara, marmaradan bildiriyor :D

baschar dedi ki...

eyvallah marmara := )

Solun birlikteliği seçim arefelerinde hep aceleye geliyor nedense. en son çatı partisi kurma girişimi olmuştu hatırlarsan (ki o kadar çok olmuştu ki hangisi diyebilirsin!). girişim toplantılarına katılanların yarısından fazlası: biz girişimi şimdilik dışardan izliyoruz, inisiyatifimiz dahilinde seçimler için kısa vadeli birlikteliği düşünebiliriz ama uzun solukta fikirsel aykırılıklarımız da ön plana alınacak olursa bıkbıkbık diye devam eden açıklamalar yapmıştı. daha önceleri de yapmışlardı. seçim sonrası da yapacaklardır. emin olabiliriz. ama dediğin üzere salt seçimler için girişilen birliktelikleri mutlaka sorgulamalıyız. seçimlerde gösterilen/beliriveren birlik tavrı çatı partisi ya da herhangi başka oluşumlarda neden gösterilmiyor?

ama en azından diyebilirim ki: kimi önem arzeden noktalarda (mesela mersin, hatay gibi etnik grupların ortak yaşam alanlarında; beyoğlu, adalar gibi istanbul içi mozaik tabakalarda; hopa ve civarında; kürt nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde) "samimi birliktelikler"le seçimler "beraberce" atlatılmalı. sayısına, nüfusuna, azlığına, çokluğuna bakılmadan yapılmalı bu. bakarsın yeni "fatsa"lar, halk katılımlı yerel yönetimlerimiz oluverir := )

Okmeydanı durumuna şaşırdım doğrusu. Sonucunu merakla bekliyorum.

Adsız dedi ki...

great to meet you baschar.blogspot.com admin found your site via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your website http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer improve search engine rank seo book backlink service back link Take care. steve