16 Şubat 2009 Pazartesi

Sosyalist Anne Babaya Sahip Olmak

Bolca örneği mevcut, malumunuzdur. Peki, anne/babanın sosyalist olması, sosyalist bir çevrede büyümeleri vs. ile çocuk üzerinde bir baskı uyguladıklarını, seçeneksizlik yaratıklarını söylemek mümkün mü? Kimi zaman, evet. Bunun yanı sıra, gerçekten sosyalist insanlardan bahsediyorsak eğer, bilinç sahibi olmalarını da beklemeli ve çocuklarına özgür bir yaşam alanı sağladıklarını hesap etmeli miyiz? Kesinlikle evet. İşte bu noktada; çağın/ülkenin politik konjuktürü, 80 sonrası dayatılanlar/dayatılmayanlar, popüler kültür vs. ile çevresel faktörlerin oldukça baskın olması ile bu devrimci abilerin/ablaların çocukları günümüzde pek şaşkın oluyorlar! Hep birikimliler ama aynı zamanda depolitize olmuş haldeler. (Çok pis genelledim, en yakınımdakileri tenzih ederim!:=)


En iyisi geçmişe dönelim de sosyalist bir aileyi gözlemleyelim.
Adnan ve Nafize Cemgil,
cumhuriyetin erken dönemlerinde; Ankara'da ilerici ve yurtsever aydınların başında geliyorlardı. Tan ve Görüşler gazetelerinin çıkışından önce Ankara'da sosyalistler, aydınlar, edebiyatçılarla beraber (Behice Boran, Pertev Naili Boratav, Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Kemal Bilbaşar, Melih Cevdet Anday, Rifat Ilgaz) "Yurt ve Dünya" adında bir dergi çıkartmışlardı. Bu, o dönem açısından çok önemli bir adımdı. Tek parti diktasına karşı yapılan en muhalif işlerdendi. Bu sosyalist abiler/ablalar, binbir zorlukla çıkarılan bu derginin hem yazarı, hem finansörü, hem editörü, hem hamalı, hem dağıtıcısılığını yapmak zorunda kalmışlar. Faşist iktidar, dergilerini kapattıkça yılmamışlar yenisini açmışlar. Ama baskıların bittiği nerede görülmüş! Kimisi Tan Olayı'nda lince uğramış, kimisi mahpus olmuş, kimisi de sürgün yolcusu... Böyle bir kısır döngü ile ülke tarihinin en karanlık en zorlu yıllarını atlatmışlar.
İşte böylesine kasvetli, yorucu, umutsuz bir hayata gözlerini açmış Sinan. Hani
gencecik yaşında halkın kurtuluşu için mücadele eden, doğruları ve ideali için yaşayan, Nurhak Dağı'na ölmek için çıkan koca yürekli devrimci Sinan. Sinan Cemgil...


(Kıssadan hisse yaratmayalım, Sinan Cemgil'i olgunlaştıran faktörlere odaklanalım, yeterli. Ama Reşat Çalışlar'ı da eleştirmekten kendimizi alıkoymayalım tabi:=)


Hiç yorum yok: